Ce se întâmplă cu tinerii de astăzi care își caută rostul în viață?
Ce impact caută aceștia să obțină în viața profesională, dar personală? Cum îi ajutăm prin orientare profesională?
![Ce se întâmplă
cu tinerii de astăzi care își caută rostul în viață](/images/educatie-antreprenoriala.webp)
Stresul schimbării și piața muncii din România
Stresul schimbării este major. Piața muncii din România le testează limitele, le promite transparență și flexibilitate în program, dar depinde și cât vrea să ofere viitorul angajat. Candidatul de astăzi se dedica în condiții diferite față de cel de acum 20 de ani. Tinerii de astăzi prețuiesc timpul, mediul de lucru și beneficiile nu mai mult decât banii, ci proporțional cu aceștia.
Bine, bine, dar când știm ca le știm pe toate, cum s-ar spune? Nu le stim pe toate, niciodată! Cel care pretinde ca le știe pe toate a stagnat, a obosit sa asimileze, a renunțat sa concureze, sa se autodepășească. Societatea se schimba, oamenii evoluează rapid, copiii se dezvolta intelectual, emoțional, cu câțiva ani mai repede decât pe vremea bunicilor, sunt vizibil mai precoce decât părinții. Ținem pasul cu ei, cu noi și cu cei ce vor urma!
!Antreprenoriatul și educația antreprenorială în România Studenții de astăzi care se consideră viitori antreprenori caută oportunități de dezvoltare, vor să riste și investesc în orice li se pare a fi fezabil pe termen lung, și scurt dacă au și susținere financiară din partea familiei. Antreprenoriatul, spun specialiștii în business, precum Cristian Onetiu, este des întâlnit în România. Oricine își poate face o afacere mică, dar nu oricine își poate crea un sens în viață, un plan de dezvoltare pe termen lung, o misiune care să schimbe o industrie, cu un mindset de tipul “vreau să las ceva în urma mea, ceva pentru care oamenii să mă țină minte, ceva bun”
Părinții multora dintre acești tineri nu au avut educație antreprenorială. Robert Kiyosaki vorbește despre “limbajul banilor”, care lipsește cu desăvârșire din școli, din case, din orice fel de domeniu care produce noi locuri de muncă derutante, fără siguranța economiei financiare. Se pare că generațiile actuale sunt atrase de tot ce este superficial și cu efect rapid de obținere a unor remunerații de tip “noroc”, deci pasager, fără fundația educației antreprenoriale. Da, ar fi indicat ca această educație antreprenorială să fie materie de profil, în școli, în universități.
![Rolul femeilor
în conducerea companiilor și lupta pentru echitate](/images/educatie-antreprenoriala.webp)
Antreprenoriatul și educația antreprenorială în România
Cu toate acestea, generațiile X, Y, Z sau Millenials, oricum le-am spune, se simt mai curajoși, sunt mai dornici să încerce, să riste. Iar generația Alfa, care este „pe drum” ne va trasa noi direcții, noi așteptări, pentru că vin mai pregătiți emoțional, mai preocupați de sănătatea lor, mai prezenți și mai siguri în și de ceea ce fac.Iar noi, ca adulți mentori ai lor, avem datoria de a-i ghida, de a le oferi suportul în a se cunoaște mai bine, a se identifica și recunoaște ca indivizi în societatea în care trăiesc, în care învață, cu abilități și competențe care le configurează poziția în viitor, pe piața muncii. Pentru că putem încă aplica pedagogia pe tineri, chiar dacă noi, adulții, nu mai avem timp să ne dedicăm andragogiei din principa vieții de părinte, de datornic la bancă, de angajat cu multe ore de lucrat.
![Rolul femeilor
în conducerea companiilor și lupta pentru echitate](/images/lupta-pentru-echitate-a-femeilor.webp)
Rolul femeilor în conducerea companiilor și lupta pentru echitate
Și, segmentul feminin continuă “lupta moștenită” de la predecesoarele independente. Astăzi, 15 din 195 de țări au femei la conducere, iar în Forbes apar 10% femei. Desi studiile arata ca avem nevoie de cel putin 120 de ani pentru a echivala salarizarea femei-barbati, tinerele sunt tot mai motivate si isi unesc fortele catre domenii candva stapanite doar de barbati. Tocmai de aceea, în departamentele de resurse umane (HR), femeile preiau conducerea și se așează la aceeași masă cu CEO-ul, se consultă și iau decizii împreună.
Și ce bine este că acum sunt auzite femeile, pentru că ele susțin liderul cu orientare spre valorile umane, spre empatie, ca un părinte căruia îi pasă cum se simte omul la locul de muncă, cum se hrănește, cât este de mulțumit pe plan emoțional. Femeile au această abilitate de a se implica, dar și de a vedea mai clar omul din spatele poziției ocupate, din spatele job-ului. Toate aceste calități sunt mai evidente datorită efectului post-pandemic, când am devenit mai introspectivi, mai orientați spre bunăstarea noastră spirituală, mai holistica.
Nu este cu mirare de ce pe un esantion de maxim 100 de companii din Romania, 35% angajează entry level in RU, pe locul doi după IT, cu 57% (conform hypo.ro)
Cum să alegem primul job și importanța dezvoltării personale
Cred că deciziile în ceea ce privește alegerea unui prim job ar trebui să înceapă cu “ce să nu faci”, pentru că cei mai mulți oameni de succes, care performează astăzi, au avut multiple eșecuri, inclusiv antreprenorii. Iar generațiile noi nu mai sunt dispuse să încerce, să eșueze și iar de la capăt, vor „mai repede, mai ușor, mai bine”. Mai ales că angajatorul poate oricând să nu mai fie un aliat al angajatului, ci să fie catalogat ca un “șef” fără abilități de lider. Știți și voi prea bine citatele motivationale care fac valuri de social media, de genul „leader-ul investește în oameni, iar oamenii clădesc o afacere de succes’. Da, și tinerii le citesc și le dau like ;)
Gândul cu care mă duc spre consilierea profesională este acela de a te asculta pe tine, de a te cunoaște, de a ști pe ce competențe înalte funcționezi fără să fi primit deja pregătire. Odată identificat acest talent, lucrează pe el. Alege o corporație, o firmă în care să crești, în care angajatorul să investească în tine, unde să primești valoare și apreciere pe exact acest “al tău”. “Antrenează-te” să devii foarte bun în ceea ce faci și “vinde-te” scump mai departe, fie că alegi să fii asociat, partener sau angajat pe o poziție mult superioară celei anterioare.
Și ca un ultim rând, dragi cititori, vă propun să le faurim poteci tinerilor care pornesc la drum, dar poteci pavate cu amprentele lor de indivizi unici, nu cu ale noastre de mentori, părinți, profesori sau pur și simplu îndrumători. Poate așa chiar vom rămâne cu sentimentul că am lăsat ceva în urma noastră, ceva semnificativ, cu precădere pentru altcineva decât pentru noi înșine.
#consiliereprofesionala #tineri #dezvoltarepersonală #antreprenoriat #orientareprofesionala